Съставки в почистващите продукти, които да избягвате

Съставки в почистващите продукти, които да избягвате

Може да се изненадате, но производството на почистващи продукти е изключително не-регулирано, когато говорим за безопасност за хората и околната среда. Много съставки със спорно влияние върху здравето са разрешени за влагане в тях. Истината е, че както производителите, така и самите потребители понякога са по-заинтересовани от това колко ефикасни са  продуктите, отколкото как те могат да повлияят на кожата, дихателната или ендокринната система, и на здравето като цяло.  Рисковете, свързани с използването на конвенционални почистващи продукти, обаче, не са за подценяване. Редица съставки, които се влагат в тях се свързват със заболявания като астма, дерматит, хормонални смущения, репродуктивни проблеми и дори злокачествени заболявания. Когато използвате почистващ препарат, вие неминуемо се излагате на действието на съставките в него – било то чрез вдишване, докато почиствате или чрез попадане върху кожата. Ето защо е важно да подхождате внимателно при избира на продукти за почистване и да се интересувате от техния състав.

Да четете етикета на почистващите продукти може да ви се стори понякога като разшифроване на сложен код. Задачата е още по-трудна, когато съставът е изписан само на латиница, с химическото наименование на веществата, и дори познати иначе в ежедневието ни съставки могат да ви заблудят на етикета.

Добър пример за това е Сода каустик – Едва ли някой не е запознат колко опасна и токсична може да бъде при попадане върху кожата, при вдишване или поглъщане. Това, което може би не знаете е нейното химично наименование Sodium Hydroxide. Можете да я срещнете често в продуктите за опушване на канали и … изненада! –  в тези за почистване на фурна. Дори не е необходимо да ви казваме защо да не използвате продукти, ако в състава им откриете Sodium Hydroxide.

Ето още няколко съставки, към които да подхождате с особено внимание, ако се натъкнете на тях върху етикета на продукти за почистване и пране:

Синтетични измиващи съставки (ПАВ)

Най-често ще срещнете тези съставки, обозначени с думата Sulfate в наименованието им.  Те са буквално навсякъде в продуктите с измивно действие – ще ги откриете в течните сапуни за ръце, козметиката за коса, пасти за зъби, препратите за измиване на съдове, пяна за бръснене и т.н. Причината да се срещат толкова често в козметиката и почистващите препарати е една – тяхната цена е ниска! За производителите това е най-евтиният начин един продукт да се сдобие с хубав слой пяна, която много потребители считат, че е индикация за качеството на продукта. Имайте предвид, обаче, че количеството пяна има много малко общо с почистващите и измиваните свойства на продуктите.

Най-често влаганите ПАВ са:  

 • Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
 • Sodium Laureth Sulfate или Sodium Lauryl Ether Sulfate (SLES)
 • Ammonium Laureth Sulfate (ALS)
 • Sodium Stearyl Sulfate (ALS)
 • Sodium Coco Sulfate

Синтетичните ПАВ дразнят кожата, като нарушават естествената ѝ влага, която поддържа здравия ѝ вид. Освен тези директни въздействия, те намаляват естествената способност на кожата да се бори с алергените, които я заобикалят, което води до алергични реакции.

Сред тях най-агресивен, но за жалост и най-често срещан е Sodium Lauryl Sulfate (SLS). За него е установено, че в концентрация над 2% в състава на продукт дразни кожата. В конвенционалните почистващи продукти, концентрацията му варира между 1% – 30%, а в продукти за лична хигиена като душ-гелове, шампиони, сапуни може да бъде дори и по-висока.

Сега вече знаете каква е причината да чувствате кожата си опъната и суха след душ или след като сте измили съдовете след вечеря.

Хлор

Още една съставка, за която всеки знае какви рискове носи употребата ѝ. На латиница се обозначава като Chlorine. Хлорът се среща в избелващи продукти за пране и в тези за премахване на мухъл. Установено е, че честото излагане на хлор може да попречи на абсорбцията на йод в щитовидната жлеза и да наруши нейните  функции. Затова е и изключително важно хора с проблеми с щитовидната жлеза и йоден дефицит да бъдат особено внимателни и да избягват употребата на продукти с хлор. Също така, дразни и изсушава кожата.    

Синтетични аромати

Те се показват в състава на продуктите като Fragrance. Ще ги откриете във всеки едни ароматизиран продукт, в който не се използват естествени аромати. Под наименованието Fragrance всъщност се крие смес от фталати, формалдехид и още куп вредни компоненти, които са токсични за дихателната система, причиняват хормонален дисбаланс, а също и алергии, особено при децата. Нашият съвет е, ако държите на ароматизиран продукт за пране и почистване, то да изберете такъв, в който присъстват естествени аромати от етерични масла.

Тетрахлоретилен (Tetrachloroethylene) или Перхлоретилен (Perchloroethylene)

Най-често ще го видите изписан като “PERC“. Среща се в препаратите за премахване на петна, за пране на килими и тапицерии, както и в тези за химическо чистене. Европейската агенция по химикали (ECHA) е класифицирала това вещество като потенциално канцерогенно, предизвикващо кожни алергии и токсично за водните организми.

2-Butoxyethanol (2-Бутоксиетанол)

Най-често се среща в препратите за прозорци, в универсалните почистващи препрати, обезмаслителите за кухня. Регулярното излагане на тази вещество може да доведе до неврологични и бъбречни проблеми, както и анемия.

Leave a comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0
  0
  Your Cart
  Your cart is emptyGo to Shop