Етеричните масла – натурални съюзници в грижата за дома

Етеричните масла – натурални съюзници в грижата за дома

Етеричните масла са полезни съюзници не само в ароматерапията. Те притежават силни антибактериални и пречистващи свойства, поради което можете да ги прилагате по десетки начини в дома си.  

Когато включите етерични масла в домашните си рутинни задачи, не само ще освежите дома си, но това ще повлияе по чудесен начин вашия тонус и настроение. По-долу ще ви подскажем няколко идеи, с които лесно да внесете повече атмосфера в дома ви с помощта на етеричните масла.

Придайте естествен аромат на прането

Синтетичните аромати в продуктите за пране и омекотяване дразнят кожата и са едни от основите причинители на кожни алергии. За да не излагате кожата си на дразнене, старайте се да използвате продукти за пране, които не съдържат изкуствени аромати. Добрата новина е, че дори и да използвате неарматизиран продукт за пране, има начин то да ухае приятно. Етеричните масла са чудесно натурално средство да придадете деликатен аромат на прането. За целта добавете 8 – 10 капки етерично масло към продукта за пране или в контейнера за омекотител.

Ако използвате сушилня, можете да омекотите прането си по естествен начин, като замените синтетичните омекотители с вълнени топки за сушилня. За да ухае прането ви приятно, накапете върху всяка топка по няколко капки от любимото ви етерично масло или етеричен бленд преди да стартирате сушилнята. Така не само ще спестите от покупката на омекотители, но и ще се насладите на чисти, меки и деликатно ухаещи дрехи по далеч по-здравословен начин.

Изгонете миризмата на готвено

Запърженият лук е чудесна добавка към много ястия, но едва ли е това, на което искате да ухае домът ви с часове. За да неутрализирате миризмите докато готвите, сложете допълнителен съд с вода на котлона докато заври, след което добавете в него няколко капки етеричен бленд или масло. За тази цел идеални са етеричните масла от подправки като канела, кардамон, карамфил.

Превърнете аранжировките от сухи цветя в естествени ароматизатори

Ако сте украсили дома си с аранжировки  от сухи цветя, то имате идеалното средство, с което да заместите синтетичните ароматизатори за въздух. Просто накапете по няколко капки от любимия си ароматен бленд върху тях и те ще се превърнат в натурален ароматизатор в помещението.

Ароматизирайте гардеробите и шкафовете си с дрехи

Накапете няколко капки от вашия любим ароматен бленд върху парче филц, памучен или вълнен плат и го поствате в гардероба си. Ще усещате уханието му всеки път, в който отворите шкафа, а дрехите ви ще добият приятен деликатен аромат.

Пречистете въздуха, докато прахосмукачката или парочистачка работят

Накапете няколко капки от любимото ви масло върху филтъра на прахосмукачката, докато почиствате. Това не само ще разнесе естествен аромат, но и ще пречисти въздуха у дома, благодарение на антибактериалните свойства на маслата. Ако използвате парочистачка, можете да прибавите няколко капки етерично масло в резервоара с вода. Тя ще изпарява аромата му и ще остави приятно ухание с часове.

Дръжте комарите и насекомите настрана

Сред етеричните масла се намират силни естествени репеленти. Лавандулата, гераниумът (дъхаво мушкато), ментата са извести със своите свойства да отблъскват насекомите. Накапете по няколко капки от етеричното масло или етеричния бленд, който сте избрали, върху вълнена топка, плат или филц и ги поствате в ъглите на помещението. Можете също да смесите 100 мл. вода с 20 капки етеричен бленд или масло и да разпръскате сместа в помещението с помощта на спрей бутилка.

Ако домът ви е нападнат от мравки, маслата от канела и лимонена трева са незаменими натурални помощници.

Премахнете миризмата на цигарен дим

Мента, бял бор, евкалипт са масла, които могат да ви помогнат лесно да се отървете от миризмата на цигарен дим вкъщи. Добавете 10 капки етерично масло или бленд към 100 мл. вода в спрей бутилка и разпръскайте в помещението, за да отстраните миризмата.

Освежете филтъра на абсорбатора

Когато почиствате филтрите на абсорбатора, накапете върху тях няколко капки етерично масло. То ще елиминира микробите по тях и ще разпръсква приятен аромат, докато абсорбаторът работи.

Премахнете дъвка или остатъци от лепило на етикет

Залепнала дъвка по килима или в косата или досадните остатъци от лепило от етикет могат да бъдат премахнати успешно с масло от цитрус – портокал, мандарина, лимон. Накапете няколко капки масло върху дъвката или останалото лепило и изтъркайте с кърпа.

И накрая нека напомним, че етеричните масла са висококонцентрирани субстанции и, въпреки множеството им ползотворни ефекти, към тях трябва да се подхожда внимателно. Това важи особено за хора с алергии, бременни и кърмещи жени и деца. Ако не сте сигурни дали е добре за вас да използвате етерични масла, консултирайте се с медицинско лице или ароматерапевт преди употребата им. Друго важно нещо, което следва да имате предвид е, че не трябва да ги използвате неразредени върху кожата си.

Leave a comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyGo to Shop